Zdrowe ciastka owsiane

Każdy z nas lubi czasem jeść coś słodkiego, nawet osoby na diecie. Większość ogólnie dostępnych produktów zawiera sporo cukru i najmniej wartościowej mąki pszennej. Zdecydowanie lepiej jest wybierać bardziej wartościowe produkty.

Jak smakują owsiane ciasteczka?

ciastka owsiane bez mąkiDzieci szczególnie lubią słodycze i przeważnie jedzą ich najwięcej. Z tego powodu warto zamienić niezdrowe batoniki czekoladowe na ciastka owsiane bez mąki. Są one przede wszystkim zdrowe i wartościowe. Sama mąka owsiana ma w sobie mnóstwo witamin i minerałów, które są nam potrzebne do codziennego funkcjonowania. Coraz częściej można je kupić w cukierniach i sklepach spożywczych na wagę lub pakowanie po kilkaset gramów. Jednak takie ciastka można też samodzielnie przygotować, szczególnie, że zawierają jedynie kilka składników. Ciasteczka owsiane mogą być wykonane z całych płatków owsianych lub z ich mielonej wersji czyli z mąki owsianej. Do podstawowych składników na ciasto bazowe, należą płatki owsiane, jajko, tłuszcz i szczypta proszku do pieczenia. W kwestii dodatków jest tu dowolność wyboru wedle uznania. Można do ciastek dodać orzechy, migdały, pestki dyni czy suszone owoce. Robi się je bardzo szybko, dlatego są tak popularne wśród wielu gospodyń domowych. Świetnie się nadają na smaczną przekąskę, drugie śniadanie czy poczęstunek dla gości. Po upieczeniu, najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby na długo zachowały świeżość i chrupkość. Z pewnością zasmakują nie tylko dorosłym, ale i wszystkim dzieciom.

W ciastkach owsianych nie musi być dodatek cukru, bo można go zastąpić miodem i wtedy będą idealne dla dzieci czy osób na diecie odchudzającej. W zależności od dodatków i wagi, jedno ciasteczko może mieć od sześćdziesięciu do nawet dwustu kalorii.